AmigaOne Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

AmigaOne nedir?

AmigaOne, Eyetech ve MAI Tech firmaları tarafından üretilen; IBM’in POP (PowerPC Open Platform) refarans anakart tasarımı temel alınarak geliştirilen, 21. yüzyılın yeni Amiga’sıdır. AmigaOne modelleri üzerinde PowerPC G3/G4 işlemcileri bulunmaktadır. ATX boyutlarında olan AmigaOne’ın, ayrıca Mini-ITX boyutunda olan MicroA1 adlı bir modeli daha vardır.

AmigaOne’ın işletim sistemi hangisidir? Özellikleri nedir?

AmigaOne’ın işletim sistemi, PowerPC (PPC) işlemcileri için yazılmış yeni AmigaOS 4.0’dır. AmigaOS 4.0, Hyperion firması tarafından geliştirilmekte olan bir işletim sistemidir ve Thomas ve Hans-Joerg Frieden kardeşlerin geliştirdiği ExecSG (Second Generation) çekirdeği üzerine kurulmuştur. AmigaOS, kurulduğu donanımdan maksimum performansı alan ve mükemmel bir çokgörevlilik (multitasking) özelliğine sahip olan, çok esnek bir işletim sistemidir. AmigaOS 4.0, kurulum için en az PPC 603/166 MHz işlemci, yaklaşık 40 MB sabit disk alanı ve 20 MB RAM gerektirmektedir.

AmigaOne üzerinde Linux kullanabilir miyim?

Evet, AmigaOne üzerine Debian, SuSE, Mandrake, YellowDog ve Gentoo gibi Linux dağıtımlarının PPC sürümlerini kurabilir ve programlarıyla beraber sorunsuzca çalıştırabilirsiniz.

Peki AmigaOne üzerinde Windows çalıştırabilir miyim?

Windows, x86 mimarisindeki mikroişlemciler için yazılmış bir işletim sistemidir. Bu yüzden AmigaOne üzerinde Windows sürümlerini veya Windows için yazılmış programlarınızı çalıştıramazsınız.

Madem PowerPC işlemci kullanılıyor, o zaman AmigaOne üzerinde MacOS çalıştırabilir miyim?

AmigaOne’ın üzerinde Mac ROM’u bulunmadığı için MacOS sürümlerini doğrudan çalıştırmak mümkün değildir. Ancak PPC Linux sürümleri üzerinden Mac-On-Linux yazılımı ile son derece başarılı bir şekilde (son çıkan MacOS X 10.3.2 dahil) tüm MacOS sürümlerinin emülasyonu yapılabilmektedir. Mac-On-Linux, LinuxPPC altında bir görev olarak çalıştığından, hem Linux hem de MacOS’u aynı anda kullanabilmenizi mümkün kılmaktadır.

AmigaOne üzerinde eski Amiga programlarım/oyunlarım çalışır mı?

AmigaOne ve AmigaOS 4 üzerinde RTG (Grafik kartı) ve AHI destekleyen 68k tabanlı programlar çalışmaktadır (Örn. Art Effect 4, Photogenics)… Ancak AGA ve PAULA gibi custom çip destekleyen diğer 68k oyunlar ve programlar (örn. Super Frog, Scala v.s.) UAE’nin AmigaOS4 sürümü ile çalıştırılabilmektedir. Sistemle bütünleşik JIT (Just In Time) emülasyonu sayesinde emülasyon hızı, en hızlı 68060 işlemcisinin 5-6 katına çıkabilmektedir.

AmigaOne da eski Amigalar gibi özel (custom) çiplere sahip mi?

AmigaOne’da eski Amiga’larda bulunan özel (custom) çipler bulunmamaktadır. PowerPC işlemci ve Articia S kuzey köprüsü dışında diğer bütün çipler Intel ve AMD anakartlarda da bulunan çiplerdir.

Klasik Amigalar ile PC arasında dosya transferi konusunda zorluk yaşanıyordu. Aynı şey AmigaOne’da da olacak mı?

Eğer bu konuda sıkıntı çekenlerdenseniz size güzel bir haberimiz var demektir. Çünkü AmigaOne sayesinde Amiga kullanıcılarının bu sorunu tarihe karışıyor. AmigaOne, eski Amiga formatlı disket sürücüleri yerine, bildiğimiz 1.44 MB formatlı IBM-PC sürücülerini kullanıyor. Yani artık AmigaOS-Windows arasında sorunsuz bir şekilde dosya transferi yapabilirsiniz. Ayrıca AmigaOS 4.0’daki CD dosya sistemi de yenilenerek, artık ISO 9660, RockRidge, Joliet (Windows uzun isim desteği), HFS, HFS+ (Mac), CDXA (VideoCD), Multisession, UDF (DVD ve CD-RW) ve Mount Rainier gibi dosya standartlarını da destekler hale getirilmiş durumda. Bunun dışında AmigaOne üzerinde onboard 100/10 Ethernet soketi mevcut. Ayrıca AmigaOS4, Roadshow yazılımı ile network ağlarını destekliyor. Amiga’nızla ethernet üzerinden FTP ile dosya transferi yapabileceginiz gibi, Amiga Samba kurarak Windows-AmigaOS arasında dosya paylaşımı yapabilirsiniz.

AmigaOne ile kullanabileceğim donanımlar hangileridir?

AmigaOne XE, ATX formunda, MicroA1 ise Mini-ITX formunda üretilmiştir. Yani yeni nesil Amigaları piyasadan bulabileceğiniz standart bir ATX/Mini-ITX kasaya yerleştirebilirsiniz. AmigaOne üzerinde bulunan AGP yuvasına ATI Radeon, Voodoo, Matrox, SIS gibi grafik kartları; PCI yuvalarına Creative Soundblaster, Terratec ve Ensoniq ses kartlarını veya AverMedia gibi TV kartlarını; modem olarak da harici modemleri takabilirsiniz. Bunlardan başka, bildiğiniz IDE sabit disk, CD-ROM ve 1.44 MB formatlı IBM-PC disket sürücülerini de AmigaOne’a takıp kullanabilirsiniz. MicroA1 modelinin üzerinde 2,5″ sabit diskler için bir konnektör bulunmaktadır. Bu sayede notebook’lar için üretilmiş sabit diskleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca AmigaOne ile SCSI kartlarını kullanmak da mümkün. Bu sayede AmigaOne’ın sunucu (server) alanında güçlü bir alternatif oluşturacağını düşünüyoruz.

PCI modemler niye kullanılamıyor?

Şimdilik AmigaOS 4.0 için PCI modem sürücüsü yazılmamıştır. İleride AmigaOS 4.0’ın çıkmasıyla PCI modemler de kullanılabilir duruma gelecektir.

AmigaOne niye nVidia grafik kartlarını desteklemiyor ki?

Bu nVidia’dan kaynaklanan bir durum. NVidia sürücülerini kendisi yazıyor ve sürücü kodlarını dışarıya vermiyor.

SD-RAM yerine DDR-RAM kullanılsa daha iyi olmaz mıydı?

DDR-RAM’ler G3/G4 i?lemcilerinde tam performansla çalışamıyor. Bu yüzden AmigaOne DDR-RAM kullansa bile performans bakımından bunun SD-RAM’den pek bir farkı olmayacaktı. İleride G5 işlemcili modeller çıkınca DDR-RAM kullanılabilir hale gelecektir.

Intel ve AMD’nin 3GHz hıza ulaştığı şu günlerde AmigaOne’ın 800MHz’lik hızı yavaş kalmıyor mu?

Eğer AmigaOne sistemlerinde Intel ve AMD çipler kullanılsa idi bu doğru olabilirdi. Ancak AmigaOne sistemlerinde kullanılan PowerPC G3 ve G4 işlemcileri Intel ve AMD’e göre farklı bir teknoloji ile çalışmakta ve daha düşük MHz değerleri ile denk performansı vermektedir. AmigaOne sistemlerinde kullanılabilen 1.43 GHz’lik G4 işlemcileri 2.6 GHz AMD ve Intel işlemcilerle boy ölçüşebilmektedir. Unutmamak gerekir ki, Hz değerleri işlemcinin saat frekansını belirtir. İşlemci hızıysa MIPS veya MOPS cinsinden ölçülür.

AmigaOne fiyatları PC’lere göre daha pahalı, neden?

AmigaOne fiyatları tamamen talebin kısıtlı olmasından yüksek kalmaktadır. Eyetech firmasının açıklamasına göre eğer AmigaOne’a olan talep 10 kat artarsa AmigaOne fiyatlarında %70 oranında indirim yapılması mümkündür. Ancak geçmişte A1200/A4000 PowerPC kartlarına ödenen fiyatları düşünürsek AmigaOne fiyatlarının o kadar da yüksek olmadığı görülecektir. Ayrıca PowerPC işlemci fiyatları Intel/AMD işlemcilere göre daha yüksektir. Aynı fiyat yüksekliği sorunu Macintosh sistemlerinde de görülmektedir.

Peki, AmigaOne bu haliyle bir PC’ye benzemiyor mu?

Tabii ki genel bir bakışla AmigaOne, x86 tabanlı bir PC’ye benzemektedir. Ancak AmigaOne’ı PC’lerden ayıran özelliği G3 ve G4 PowerPC işlemcisini kullanması ve AmigaOS’un en son sürümü 4.0’ı çalıştırabilmesidir. AmigaOne x86 PC için yapılmış standart grafik kartı, ses kartı gibi cihazlardan yararlanabilmesi sayesinde AmigaOS4’ün çağdaş işletim sistemlerine bir adım daha yaklaşmasını sağlamış ve A1200 – A4000 donanımlarına bağlılıktan kurtarmıştır. AmigaOne’ın, A500-A1000 gibi dünyayı sallayacak bir makina olmadığı kesindir, ancak AmigaOS4’ün önünü açması dolayısı ile Amiga tarihinde önemli bir yol taşıdır. Amiga markasının devamı ve güçlenmesi, ileride beklenen özel tasarım Amiga’ları getirebilir.

AmigaOne’ın özellikleri bu kadarla mı kalacak?

Tabii ki hayır. 64 bit G5 işlemcili, DDR-RAM’li, PCI-X yuvalı, ArticiaP çipsetli yeni modeller ile AmigaOne üretimi devam edecek. Ayrıca planlananlar arasında Mini-ATX bir model de var.

Son bir soru: AmigaOne’ı nereden ve nasıl edinebilirim?

Ne yazık ki şu anda ülkemizde bir AmigaOne distribütörü bulunmamakta. Ancak AmigaOne’ları yurtdışından, Alman KDH firmasından alabilirsiniz. KDH, AmigaOne’ınızı Deutsche Post ile gönderiyor ve Türkiye gümrüklerinde çıkacak sorunlar için de kolaylık gösteriyor. Bu sayede gümrük vergisi ödemeden kartınıza kavuşabiliyorsunuz.

Bu yazı toplam 4039 defa görüntülendi.
Entropi Logo